Wbrew powszechnej opinii, aby być zdrowym i pełnym sił, naprawdę nie potrzebujemy mięsa. Co więcej – nie potrzebujemy produktów pochodzenia zwierzęcego! Nawet podczas ciąży. Dieta wegetariańska czy wegańska w ciąży wcale nie muszą być złe!
Będąc w stanie błogosławionym dobrze by było, aby kobiety zwracały uwagę na swoją dietę. Powinna być pełnowartościowa, różnorodna. Zawierać wszystkie niezbędne składniki. Jest to niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka, ale także dla naszego ciała. Poddawane jest ono teraz wielu przemianom, więc musimy zrobić wszystko, by było zdrowe i silne.
Zbilansowana dieta kluczem do sukcesu
We wszystkim najważniejszy jest umiar i zdrowy rozsądek. Zbilansowana dieta wegańska czy wegetariańska podczas ciąży może być nawet zdrowsza niż ta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego! Ważne jest, by przed ciążą albo na samym jej początku wykonać wszystkie niezbędne badania – krwi, moczu, żeby sprawdzić, czy na pewno naszemu organizmowi niczego nie brakuje.
Jaka dieta jest dla nas zawsze, bez wyjątku, najlepsza? Ta różnorodna! Musimy więc zadbać o to, żeby nasze posiłki składały się ze wszystkiego, czego potrzebujemy do prawidłowego funkcjonowania. A wegetariańskie i wegańskie dania mogą być naprawdę bardzo bogate!
Zalety diety wegetariańskiej i wegańskiej w ciąży
Jeśli zdarzy się tak, że trafisz na lekarza, który uważa, że dieta wegetariańska czy wegańska w czasie ciąży jest zła, to należy zmienić lekarza – nie dietę. Jeszcze raz powtarzamy: dieta roślinna jest jedną z najzdrowszych i jest całkowicie bezpieczna – i dla mamy, i dla dziecka.
Co więcej, dieta roślinna w ciąży ma wiele zalet. Są badania, które wyraźnie wskazują na to, że panie, które zrezygnowały z produktów odzwierzęcych są mniej narażone na cukrzycę ciążową oraz stan przedrzucawkowy. Dodatkowo jest mniejsza szansa na zarażenie się drobnoustrojami – nie musimy obawiać się więc salmonelli czy toksoplazmozy.
Warto wspomnieć o tym, że zazwyczaj dieta wegetariańska czy wegańska bogata jest w błonnik – co sprzyja radzeniu sobie z problemem zaparć, które są szczególnie uciążliwe w trzecim trymestrze.
Pułapki diety wegetariańskiej i wegańskiej
Dieta roślinna zazwyczaj wyklucza produkty wysoko przetworzone. To kolejna zaleta! Należy jednak uważać, bo wcale nie jest powiedziane, że absolutnie wszystkie produkty oznaczone jako wegetariańskie czy wegańskie są zdrowe! Przy gotowych daniach zawsze trzeba czytać skład.
Niestety – i roślinne zamienniki wielu produktów (takich jak kiełbaski, sery) mogą zawierać w sobie wiele chemikaliów! Zachęcamy więc do przygotowywania posiłków samemu i do uważnego czytania etykiet. Dieta roślinna oferuje naprawdę wiele smaków! Często wystarczy użyć dobrych przypraw.
Warto też regularnie się badać. W ciąży nasz organizm potrzebuje więcej – łatwo więc o niedobór. Szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na witaminę B12, D, jod i wapń. Rzecz jasna – nie zapominajmy o kwasie foliowym!
Zobacz też co mówi dietetyk o diecie w ciąży!
Co jeść, aby upewnić się, że nie brak nam niezbędnych składników odżywczych?
Oto lista produktów, które zawierają witaminę B12, D, wspomniany jod i wapń. Włączając je do swojej diety będziemy mieć pewność, że prawdopodobieństwo niedoboru jest znacznie zmniejszone!
Jeśli mowa o witaminie B12 – ona nie występuje naturalnie w roślinach. Jednak możemy znaleźć ją jako wzmocnienie w następujących produktach:
- mleko sojowe,
- drożdże spożywcze,
- płatki śniadaniowe, muesli.
Pamiętajmy jednak o sprawdzeniu składu – mogą zawierać w sobie też sporą ilość cukru!
Witaminę D i wapń znajdziemy w takich produktach jak:
- sery,
- jajka,
- brokuły,
- jarmuż,
- kapusta pekińska,
- kapusta,
- suszone figi,
- tofu,
- brokuł,
- sałata rzymska,
- migdały.
Gdzie znajdziemy jod? Będą to produkty takie jak:
- sól kuchenna jodowana,
- orzechy laskowe,
- brokuły,
- szpinak,
- sery: edamski i brie,
- suche nasiona białej fasoli,
- banany,
- pomidory,
- płatki kukurydziane.
Nie zapominajmy również o niedoborach żelaza, o które również nietrudno, zwłaszcza kobietom w ciąży. Żelazo znajdziemy w:
- suszonych owocach,
- nasionach dyni,
- natce pietruszki,
- brokułach,
- kalafiorze,
- ciecierzycy,
- makaronach, kaszach i pełnoziarnistym pieczywie,
- fasoli,
- soi,
- zielonych warzywach liściastych.
Jakie produkty bogate są w kwas foliowy? Są to:
- bób,
- buraki,
- drożdże,
- kalafior,
- zielone warzywa liściaste – te dobrze jest spożywać na surowo!
- pomarańcze,
- szpinak,
- brokuły,
- groch,
- brukselka,
- szpinak.
Jakie są mity związane z dietą roślinną?
Pierwszym, podstawowym mitem jest to, że białko zwierzęce jest nam niezbędne do życia. To nieprawda! Rzecz jasna, każdy powinien stosować taką dietę, jaka mu odpowiada. Nie należy jednak powtarzać mitów! Dotyczy to i jednej, i drugiej strony. 🙂
Kolejnym mitem jest to, że dzieci będące na diecie wegańskiej nie rozwijają się prawidłowo. Jeśli ich dieta jest zbilansowana – nic nie stoi na przeszkodzie. Co więcej – nawet przy diecie, gdzie dziecko spożywa mięso i produkty odzwierzęce, nie wolno zapominać o różnorodności!
Wiele osób obawia się również diety roślinnej twierdząc, że będą cały czas głodni. To nieprawda! I dorośli, i dzieci na diecie wegańskiej czy wegetariańskiej z pewnością chodzą najedzeni!
Kolejny mit: jedząc roślinnie należy przyjmować suplementy diety. Nie, nie trzeba – wystarczy zadbać o to, aby dieta była różnorodna! Wtedy na pewno nie grożą nam żadne niedobory.
Często słyszy się opinie, że skoro nasz organizm domaga się jakiegoś produktu to oznacza, że jest nam on potrzebny. Zapewne wielu wegan i wegetarian zatęskniło za smakiem produktu, którego już nie jedzą. To absolutnie nie oznacza, że jest nam ten produkt niezbędny! Nasze ciało też często ma ochotę na niezdrowe jedzenie, fast foody. Wszyscy jesteśmy zgodni, że tego nasze absolutnie nie potrzebuje! Czasem, gdy w ciągu dnia nie zapewnimy sobie odpowiedniej ilości witamin i minerałów w pożywieniu, organizm domaga ich się głodem i zachciankami. Często wtedy ludzie sięgają po niezdrowe przekąski albo dziwią się, że są głodni, skoro tyle dziś zjedli. Organizm faktycznie czegoś się domaga – nie jest to jednak niezdrowa przekąska, a składniki odżywcze! 🙂
Podsumowanie
To już wszystko na dziś! Dieta roślinna nadal może być postrzegana jako niewłaściwa, ale bez obaw – jest ona całkowicie bezpieczna. Nie musimy martwić się o zdrowie swoje ani maluszka! Mówimy o tym, że powinna być zbilansowana i bogata w składniki odżywcze. To prawda, ale pamiętajmy też, że dieta, przy której spożywane są produkty zwierzęce również musi taka być. Jeszcze raz powtórzymy: we wszystkim potrzebny jest umiar i zdrowy rozsądek!
Zastanawiasz się również nad jogą w ciąży? Przeczytaj świetny artykuł na ten temat!
0 komentarzy
Funkcja trackback/Funkcja pingback